Domov Rastimo skupaj
18.10.2017

Rastimo skupaj

V okviru projekta Rastimo skupaj, ki ga na Mladinskem svetu Slovenije v vlogi glavnega organizatorja izvajamo na pobudo Urada RS za mladino, smo v jesenskem času izvedli pet posvetov v izbranih občinah po Sloveniji. Vključene občine Hajdina, Izola, Borovnica, Kranjska Gora in Slovenska Bistrica so po uvodnih srečanjih, ki so potekala meseca maja letos, opravile anketiranje in uporabile druge metode ugotavljanja stanja mladih ter tako dobile vpogled v potrebe mladih v njihovem lokalnem okolju.

Z rezultati anket in analizami smo nato s pomočjo delovne skupine Rastimo skupaj identificirali ključna področja in izzive, s katerimi se soočajo izbrane občine. Na posvetih, katerih so se udeležili tako mladi in lokalni odločevalci ter delovna skupina Rastimo skupaj, smo naslavljali omenjena področja in iskali skupne rešitve. Ugotovili smo, da je ovira za sodelovanje mladih in odločevalcev, velikokrat pomanjkljivo informiranje in nizka participacija mladih. Veliko je komunikacijskih šumov, saj tako mladi kot odločevalci komunicirajo vsak s svojega brega in posledično se med njimi težje razvijejo kvalitetna partnerstva. Težava je tudi nestabilnost kadra v mladinskem sektorju, ter pomanjkanje motivacije za spremembe. Ponekod se soočajo s težavami povezanimi s financiranjem mladinskih programov ali pomanjkljivo mladinsko infrastrukturo.

V nadaljevanju izvajanja projekta bomo na nacionalnem srečanju Rastimo skupaj predstavnikom občin ponudili uporabne vsebine, ki jim bodo v pomoč pri izboljšanju in iskanju inovativnih oblik participacije mladih ter ponudili prostor za prenos praks in mreženje. Po srečanju si bomo do konca leta 2017 v individualnih procesih še naprej z različnimi aktivnostmi prizadevali za izboljšanje položaja mladih in njihovega sodelovanja z občinami.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.