DomovNovicePREDLOG ZA VKLJUČITEV PREDSTAVNIKOV MLADIH V ZPIZ IN ZZZS SPREJET
14.06.2017

PREDLOG ZA VKLJUČITEV PREDSTAVNIKOV MLADIH V ZPIZ IN ZZZS SPREJET

Včeraj, 13.junija 2017, je potekala seja Komisije državnega Sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, na kateri so člani med drugimi glasovali tudi o predlogih za novelo dveh zakonov , ki ga je vložila stranka Zavezništvo, in sicer Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerima bi mladim zagotovili mesto v svetu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) ter skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS. Predloga sta bila na seji državnega Sveta sprejeta. O noveli ZZZS bo odločal Odbor za zdravstvo , o noveli ZPIZ pa Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Obe seji bosta potekali 27. junija 2017.

Na seji je mnenje  Mladinskega sveta Slovenije predstavil predsednik Tin Kampl in obema predlogoma izrazili podporo. Poudaril je, da je pomembno, da se zaradi večje legitimnosti zastopanosti interesov vseh mladih, ne glede na njihov status (dijak, študent, zaposlen, brezposelni) v omenjena organa vključi tudi predstavnika Mladinskega sveta Slovenije. Tin Kampl je med drugimi izpostavil, da je ključno, da so v odločevalske procese vključeni vsi mladi, ne glede na to koliko prispevajo v državno blagajno in da ni dovolj, da se mlade zgolj postavlja na agendo in tretira kot pomembne, temveč da se mladim omogoči aktivno participiranje in odločanje o stvareh , ki se tičejo mladih.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.