Domov Posvet: S stanovanjskimi zadrugami do dostopnih najemnih stanovanj za mlade
04.07.2016

Posvet: S stanovanjskimi zadrugami do dostopnih najemnih stanovanj za mlade

Podpredsednik Daniel Valentine je na posvetu predstavil naše stališče do stanovanjskih kooperativ. Poudaril je, da samostojno bivanje predstavlja eno ključnih točk osamosvajanja oziroma doseganja avtonomije mladega posameznika. Mladi, ki se hitro osamosvojijo, si lažje in hitreje ustvarijo družino in prevzamejo druge odgovornosti v življenju zato na  Mladinskem svetu Slovenije (MSS) podpiramo vse ukrepe, tudi uvedbo stanovanjskih kooperativ, ki bodo mladim omogočili hitrejše in cenejše reševanje prvega stanovanjskega problema.

Stanje na stanovanjskem področju

Na MSS smo že pri pripravi Nacionalnega stanovanjskega programa 2015-2025 izpostavili pomen stanovanjskih kooperativ kot pomembno obliko reševanja stanovanjske problematike (skupin) posameznikov in izpostavil, da njihova vloga v slovenskem pravnem redu ni posebej opredeljena. Podpiramo vse spremembe, ki bi omogočile razvoj stanovanjskih zadrug, zato se zavzemamo tudi za spremembo Stanovanjskega zakona, katerega problem je, da kot stanovanjsko kooperativo določa zgolj gospodarsko družbo. Stanovanjske zadruge (in druge neprofitne organizacije) se torej ne morejo vpisati v register nepridobitnih stanovanjskih organizacij in pridobiti statusa stanovanjskih kooperativ.

Najemnina pri stanovanjskih zadrugah naj ne bo administrativno določena na nacionalni ravni, ampak naj bo odvisna izključno od stroškov posameznega objekta, s tem, da ne bo vključevala postavke profita.

Država mora poleg ustreznega pravnega okvirja vzpostaviti tudi mehanizme finančnih vzpodbud.

Na MSS pomembno vlogo stanovanjskih kooperativ prepoznavamo tudi na področju upravljanja večstanovanjskih stavb. Pri zadrugah bi bilo upravljanje v domeni najemnikov/lastnikov, s čimer bi mladi okrepili svojo participacijo in avtonomijo v družbi. Sočasno pa bi se zmanjšalo nezadovoljstvo, ki ga med stanovalci z vse pogostejšimi neprimernimi poslovnimi praksami vnašajo upravniki. Pocenili bi se tudi stroški bivanja.Z

Zavzemamo se tudi, da se pri načrtovani gradnji stanovanj čim več projektov nameni stanovanjskih kooperativam, ki bodo zagotavljale trajno najemna stanovanja in nižje stroške gradnje (izkušnje iz tujine).

Posvet o stanovanjskih kooperativah

Podpredsednik MSS Daniel Valentine med uvodnim nagovorom udeležencev posveta.

Več informacij o položaju najemnikov na trgu najemniških stanovanj najdete tukaj.

O dogajanju na posvetu se lahko informirate tukaj.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.