Domov MSS podpira prizadevanja mladinskih organizacij koroških Slovencev
16.02.2017

MSS podpira prizadevanja mladinskih organizacij koroških Slovencev

»Na Mladinskem svetu Slovenije, odločno podpiramo prizadevanja koroških Slovencev in Slovenk, pod vodstvom mladinskih organizacij koroških Slovencev in Slovenk, za vpis slovenščine kot deželnega jezika v nov predlog koroške deželne ustave. Brez spoštovanja pravic avtohtonih manjšin ne moremo govoriti ne o raznoliki ne o solidarni Evropi, ki jo tako radi omenjajo v Bruslju.«

 V nadaljevanju objavljamo izjavo koroške mladinske iniciative

 Koroška je dvojezična

Ostre debate okoli nove ustave na avstrijskem Koroškem, dobivajo vedno nove razsežnosti. V torek 14.februarja 2017 se je pred koroško deženo vlado zbralo preko 150 ljudi, ki so skupaj jasno izrazili svojo podporo slovenščini kot drugemu deželnemu jeziku, ki naj bo tudi zapisan v ustavo. Zborovanje je lahko potekalo zahvaljujoč se hitremu odzivu in povezanosti društev, organizacij, ter posameznic in posameznikov.

»Pomembno je, da se je zbralo toliko različnih ljudi, ki izražajo skupno mnenje in imajo skupen cilj, t.j. upreti se koroški deželni vladi«, meni Lea Vouk, študentka dunajske pravne fakultete.

Veronika Kušej, projektna vodja sklada »Promlad« pravi, »Da moramo leta 2017 zopet na ulice za naše pravice, je sramotno spričevalo Koroške, zato upam da bo tokrat naš glas dobil večjo vrednost. Čas je da evropski duh tudi doseže koroško, ker trenutno delovanje politike ni času primerna.«

»Zelo je bilo spodbudno koliko podpore smo dobili med pripravljanjem današnje demonstracije, kar kaže na to, da so odprta še številna vprašanja manjšinjske politike, ki jih je potrebno podrobneje debatirati.«, meni Simon Urban, sokoordinator protesta in civilnik pri Slovenski prosvetni zvezi.

»Ravno danes, ko je Dr. Van der Bellen Evropski parlament nagovoril o močnem pomenu raznolikosti in evropskem povezovanju, se moramo na Koroškem zopet boriti za pravice, ki so mnogim samoumevne. Prihodnost Evrope smo mladi in solidarnost, zato me veseli da so nam svojo močno podporo izražile tudi številne nam zgledne manjšinjske regije kot so Schleswig-Holstein, južna Tirolska,itd.« -pravi Matic Germovšek Ž., nakdanji predsednik Mladine evropskih narodnih skupnosti-MENS.

Preko današnjega zborovanja je svojo kritiko predloga k spremembi koroške deželne ustave lahko izrazila skupina cvilnega prebivalstva, ki je zelo pogosto prezrta. Zahtevamo, da se koalicija bolj kot na svoj »občutek v trebuhu« (orig. Bauchgefühl,op.), zanaša na zakonska dejstva o zaščiti pravic narodnih skupnosti, ter dejansko prisluhne vsem prebivalkam in prebivalcem dežele Koroške.

Zahtevamo:

-da se slovenščino zapiše kot deželni jezik v novem predlogu koroške deželne ustave (paragraf 5)

-da je slovenska narodna skupnost na Koroškem v novi ustavi postavljena enakovredno nemško govorečim sodeželanom in sodeželankam

-da se nemudoma prekine politično žongliranje s slovensko narodno skupnostjo na Koroškem

-da se na Koroškem ne vzbuja več sovražnega okolja, temveč da se stremi k enotnem sobivanju in poudarja prednosti raznolikosti, večjezičnosti in večkulturnosti

Sodelovanje vključenih organizacij je bilo zelo plodno in se bo v bodoče še okrepilo. Lahko zagotovimo, da bomo podrobno in kritično spremljali razvoj na Koroškem in da nam tokrat ne zadostujejo polovičarske »konsenzne« rešitve.

Z lepimi pozdravi,

KSŠŠD, KSŠŠG, KSŠŠK, Mlada EL Bilčovs, KDZ, Mlada EL Železna kapla und AKS Kärnten/Koroška

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.