DomovNoviceIzobraževanje o človekovih pravicah in sovražnem govoru
15.06.2017

Izobraževanje o človekovih pravicah in sovražnem govoru

Mladinski svet Slovenije (nacionalni koordinator gibanja Ne sovraži) je v sodelovanju z Mirovnim inštitutom, društvom Appareo in Spletnim Očesom konec maja organiziral štiridnevno izobraževanje na temo človekovih pravic in sovražnega govora, ki je bilo namenjeno mladinskim delavcem, mladim oz. vsem, ki jih obravnavano področje zanima in so želeli še dodatno razviti svoje kompetence na kakšen način novo znanje prenesti v prakso.

V prvem delu smo udeleženci spoznavali koncept človekovih pravic – izzivi v mojem okolju, razumevanje človekovih pravic v okviru Sveta Evrope, spoznali Splošno deklaracijo človekovih pravic, Evropsko sodišče za človekove pravice in smernice EU na področju preprečevanja sovražnega govora.

Drugi del je bil namenjen poglobljeni obravnavi treh tematik iz COMPASS-a: državljanstvo in participacija, diskriminacija in nestrpnost ter migracije.

COMPASS je priročnik, namenjen mladinskim voditeljem, učiteljem, organizatorjem različnih aktivnosti za ozaveščanje mladih o človekovih pravicah. Predstavlja in spodbuja celostni pristop k izobraževanju o človekovih pravicah in spodbuja razvijanje veščin, znanja, vrednot znotraj širšega socialnega konteksta. Spoznali smo tudi COMPASITO (mlajši brat COMPASSa:), priročnik o vzgoji in izobraževanju človekovih pravic otrok.

V tretjem delu smo se osredotočili na sovražni govor in gibanje Ne sovražnemu govoru.

No Hate Speech Movement oz. Gibanje Ne sovražnemu govoru je kampanja, ki jo je med leti 2013 in 2014 oblikoval in vodil mladinski sektor Sveta Evropa z namenom povečati ozaveščenost o vzrokih, pojavnih oblikah ter posledicah sovražnega govora, še posebej na spletu, in z namenom “opremiti” mlade in mladinske organizacije s potrebnimi kompetencami za boj proti sovražnemu govoru. Svet Evrope je marca letos izdal priročnik We can!/Alternatives, priročnik za za boj proti sovražnemu govoru na spletu preko alternativnih načinov in izobraževanja o človenkovih pravicah.

Kako prepoznati in kako ukrepati, ko zaznamo sovražni govor je predstavil Andrej Motl – (prijavna točka Spletno Oko, namenjena anonimni prijavi nezakonitih vsebin na spletu). Skupaj z mag. Mojco Frelih (Mirovni inštitut) smo udeleženci raziskovali povezavo sovražnega govora z migracijami.

Zadnji dan je bil namenjen pripravi akcijskega načrta konkrenih aktivnosti, ki jih bomo udeleženci v okviru svojih organizacij in gibanja Ne sovražnemu govoru izvedli v prihodnjih mesecih.

Udeleženci smo usposabljanje ocenili kot odlično in smo bili tako z izobraževanjem, različnimi vsebinami in samo organizacijo zelo zadovoljni.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.