DomovNO HATE
13.11.2017

NO HATE

O GIBANJU

No Hate Speech Movement oz. Gibanje Ne sovražnemu govoru je kampanja, ki jo je med leti 2013 in 2014 oblikoval in vodil mladinski sektor Sveta Evropa z namenom povečati ozaveščenost o vzrokih, pojavnih oblikah ter posledicah sovražnega govora, še posebej na spletu, in z namenom »opremiti« mlade in mladinske organizacije s potrebnimi kompetencami za boj proti sovražnemu govoru. Gibanje je rezultat sodelovanja in soodločanja mladih. Nastalo je na predlog predstavnikov mladih Svetovalnega sveta za mlade, potrdil pa ga je Skupni svet za mlade Sveta Evrope. Oblikovano je bilo na več posvetovalnih in pripravljalnih dogodkih s strokovnjaki, mladinskimi delavci in z mladimi.

Je gibanje proti sovražnemu govoru in vseh njegovih oblik, vključno s tistimi, ki najbolj zadevajo mlade, kot sta ustrahovanje in sovraštvo na spletu, katerega se največ predvsem poslužujejo ravno mladi. Hkrati pa se kampanja osredotoča na izobraževanje za človekove pravice, participacijo mladih in medijsko pismenost.

 

DELOVANJE

Gibanje je zasnovano na spletu, nekatere aktivnosti potekajo tudi izven njega, kot so usposabljanja, ulične akcije, promocijske aktivnosti ipd.

V okviru gibanja potekajo evropski akcijski dnevi, ki ozavestijo posamezne vidike in oblike sovražnega govora. Koordinatorji kampanje na evropskem nivoju za vsak akcijski dan pripravijo nabor (spletnih) aktivnosti, katerim se lahko pridružite.

Leto 2017 potekajo naslednji akcijski dnevi:

  • februar – Dan varnega interneta za promocijo medijske pismenosti in izobraževanja za človekove pravice;
  • marec – Akcijski dan boja proti seksističnemu sovražnemu govoru;
  • julij – Akcijski dan podpore žrtvam zločinov iz sovraštva;
  • september – Akcijski dan proti islamofobiji in ksenofobiji do beguncev;
  • november – Akcijski dan proti antisemitističnemu sovražnemu govoru;
  • december – Akcijski dan človekovih pravic na spletu.

 

IZOBRAŽEVANJE

  • Trening o človekovih pravicah in sovražnem govoru

Mladinski svet Slovenije je v sodelovanju z Mirovnim inštitutom, društvom Appareo in Spletnim Očesom konec maja 2017 organiziral štiridnevno izobraževanje na temo človekovih pravic in sovražnega govora, ki je bilo namenjeno mladinskim delavcem, mladim oz. vsem, ki jih obravnavano področje zanima in so želeli še dodatno razviti svoje kompetence na kakšen način novo znanje prenesti v prakso.

MSS predvideva izvedbo izobraževanja tudi v letu 2018.

Priročniki za izobraževanje

PRIJAVA SOVRAŽNEGA GOVORA:

Sovražni govor lahko prijavite na:

 Za dodatna vprašanja smo vam na voljo preko masa.erzen@mss.si.

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.