DomovZagovorništvo mladih
20.11.2013
Avtor: Borut Cink

Zagovorništvo mladih

Zagovorništvo predstavlja pomemben del aktivnosti, ki jih na Mladinskem svetu Slovenije redno izvajamo z namenom vključevanja stališč in predlogov mladih v strategije, zakone in vse druge akte na nacionalni in tudi lokalni ravni. Seveda pa zagovorništvo mladih ni samo naloga oz. aktivnost MSS. Želimo si, da bi čim več mladinskih organizacij izvajalo zagovorništvo, pri čemer se zavedamo, da je eden od problemov s katerim se je potrebno soočiti, tudi pomanjkanje znanja in veščin za izvajanje zagovorništva.

Med 4. in 12. novembrom je v Litvi potekalo mednarodno usposabljanje namenjeno opolnomočenju nacionalnih mladinskih organizacij, mladinskih svetov in nevladnih organizacij na področju zagovorništva mladih. Delegacija MSS, ki so jo sestavljale podpredsednici Sara Karba inKaja Dekleva ter članica Bazena trenerjev Mojca Mikac se je tja odpravile z nalogo, da na podlagi novih znanj in izkušenj z usposabljanja, v letu 2014 pripravijo in izvedejo nacionalno usposabljanje nza izvajanje zagovorništva mladih. Poleg naših predstavnic so se usposabljanja udeležili predstavniki iz Slovaške, Poljske, Romunije, Rusije, Bulgarije, Litve, Cipra in Turčije.

V intenzivnem osem dnevnem treningu smo se mladi učili pomena zagovorništva, ki je definirano kot »spregovoriti, usmeriti pozornost družbe na pomembno temo in usmerjanje odločevalcev v smeri reševanja problematike, povezanega z tematiko. Je delovanje in sodelovanje z širšo množico in organizacijo z namenom doseči spremembo« (CEDPA).

Korak po korak smo spoznali kaj zagovorništvo pravzaprav je, zakaj je pomembno in kako biti zagovornik mladih, katerih orodij se posluževati, kako definirati svojo ciljno publiko in kako pozitivno uporabiti sredstva lobiranja. Udeležencem se je predstavilo pomen jasnih sporočil in v praktičnih primerih smo v času celotnega treninga oblikovali vsak svojo kampanjo, ki jo lahko uporabimo v svojih organizacijah. V drugem delu treninga smo se udeleženci  spoznali z pomembnostjo medijev, teorijami komuniciranja, javnim nastopanjem in močjo sporočilnosti v družbenih omrežjih.

Udeleženci  smo iz različnih držav Evrope, ter iz različnih organizacij, smo hitro gotovili, da smomladi v vseh državah v podobnem položaju in da rabimo medsebojno povezovanje tako na lokalnih, nacionalnih in mednarodnih področjih. Izmenjali smo primere dobrih praks, ki so od države do države različne, a vsaka po svoje zelo dobra in uporabna.

Posebno noto smo namenili tudi kampanjam, ki potekajo trenutno po Evropi in svetu. Zato smo med samim usposabljanjem skupaj podprli kampanjo No hate speech in posneli kratek video ob mednarodnem dnevu boja proti fašizmu.

http://www.youtube.com/watch?v=ulRGFLsERUM&feature=youtu.be

Usposabljanje ocenjujem kot zelo dobro saj smo pridobile znanja in odgovore na vprašanja, ki smo jih želel, da bomo lahko na Mladinskem svetu Slovenije v prvem tednu aprila v letu 2014 izvedli trening za zagovorništvo. Usposabljanje bo namenjeno našim organizacijam članicam in mladinskim svetom lokalnih skupnosti.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.