DomovYouth for Tomorrow’s Europe, konferenca o prihodnosti Evrope
31.05.2017
Avtor: Klemen Mesarec

Youth for Tomorrow’s Europe, konferenca o prihodnosti Evrope

V prvi polovici leta 2017 je Malta tista, ki predseduje Svetu Evropske unije in po uspešno izpeljani Evropski mladinski konferenci v marcu, so se odločili, da za mlade in predstavnike ministrstev, ki delujejo na področju mladih, organizirajo konferenco na temo prihodnosti Evrope. Konferenca z naslovom: Youth for Tomorrow’s Europe je potekala od 14. do 16. maja 2017. Mladi in predstavniki ministrstev smo delali na 5-ih temah: Mladi Evropejci in identiteta, Mladi Evropejci in vključenost, Participacija mladih Evropejcev in vodenje, Vloga mladih Evropejcev pri trajnostnemu razvoju ter Mladi Evropejci ter njihove pravice in dolžnosti. Vsako tematiko smo obravnavali skozi štiri perspektive: zgodovinsko, politično, kulturno in ekonomsko.

Vloga mladih Evropejcev pri trajnostnem razvoju

Sama sem bila aktivna v skupini, ki se je ukvarjala s povezovanjem med mladimi in konceptom trajnostnega razvoja. Tako kot druge skupine smo tudi mi tematiko obravnavali preko štirih različnih perspektiv.

 • Zgodovinska perspektiva: premik iz preteklih industrijskih revolucij v četrto industrijsko revolucijo, ki so jo opisali kot mešanico tehnologije, ki megli mejo med fizičnimi, digitalnimi in biološkimi sferami.
 • Politična perspektiva: z vsemi dogodki, ki so se zgodili (Brexit, predsedniške volitve v Franciji in Združenih državah Amerike …) je prišlo do rasti populizma in povečanja razočaranja med mladimi glede politike in ekonomije Evropske unije.
 • Kulturna perspektiva: vpliv migracij, multikulturnosti, spola in internet predstavljajo izziv tradicionalni kulturi, tradicionalnim vrednotam in normam po celi Evropi.
 • Ekonomska perspektiva: nova tehnologija in inovacije hitro spreminjajo naravo dela in zaposlovanja ampak tudi to kako med sabo komuniciramo.

Vprašanja, s katerimi smo se ukvarjali, so bila:

 • Kako lahko zagotovimo razvoj človeštva v luči klimatskih sprememb, umetne inteligence in rasti neenakosti pri prihodkih?
 • Kako lahko mladi Evropejci odgovorijo na trenutne politične razmere?
 • Kaj je potrebno storiti, da se oblikuje politično odgovorna in trajnostna prihodnost Evropske unije?
 • Kakšna je vloga mladih pri kulturnih spremembah?
 • Kako lahko mladi odgovorijo na politične spremembe in na rast populizma?
 • Zakaj morajo mladi zgraditi politično odgovornost in trajnostno prihodnost Evropske Unije?
 • Kako balansiramo med ”novo in staro” Evropo? Sta evropska družba in kultura na poti velikim spremembam? So mladi aktivni agenti ali pasivni prejemniki kulturnih sprememb?
 • Kakšna je vloga inovacij in tehnologije pri promoviranju trajnostne ekonomske rasti?
 • Kako lahko balansiramo vzorce produkcije in potrošnje, da zagotovimo trajnostni razvoj?
 • Kaj lahko storimo, da promoviramo kulturo potrošništva in samozaposlovanja med mladimi ljudmi?

Ugotovili smo, da mladi prispevamo k doseganju vseh 17 ciljev trajnostnega razvoja Združenih Narodov. Ne glede na to, da so mladi omenjeni le v nekaterih ciljih smo sami zadolženi za prav vse. Skupaj z državo in svojimi organizaciji moramo stremeti k doseganju teh ciljev. Ne glede na to, da so to cilji, ki so jih sprejele države članice Združenih Narodov, so to tudi naši cilji, In na nas je, da pripomoremo k izboljšanju življenja za vse vključene.

Moje mnenje je, da pogosto uporabljamo besedo trajnostni razvoj, vendar koncepta v celoti mnogo ljudi ne razume. Mladi so seznanjeni s tem, vendar poznajo le osnove trajnostnega razvoja. Splošna javnost trajnostni razvoj velikokrat povezuje samo z varovanjem narave in s tem z recikliranjem.  Prav s tem namenom smo na konferenci nekaj časa namenili tudi iskanju načinov, kako trajnostni razvoj približati mladim in seveda tudi vsem ostalim.

Med vsemi idejami, ki smo jih nabrali, pa menimo, da koncept trajnostnega razvoja najbolje opišejo besede: Dovolj za vse, za vedno!

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.