DomovMlada Slovenija ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije
14.07.2021
Avtor: Dominik Derenčin

Mlada Slovenija ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije

Mladinski svet Slovenije je ob tridesetletnici osamosvojitve Slovenije in v znamenju začetka Predsedovanja svetu EU zbral vtise in refleksije o delovanju slovenskih nacionalnih mladinskih organizacij na mednarodni ravni in vplivu Slovenije na razvoj mednarodnih mladinskih politik.  Dogodka kot sta bila priznanje Slovenije kot samostojne države s strani mednarodne skupnosti ter vključitev naše države v Evroatlantske povezave, sta za slovenski mladinski sektor in mlade odprla številne nove priložnosti. Namen zbiranja vtisov in refleksij o delovanju nacionalnih mladinskih organizacij na mednarodni ravni in vplivu Slovenije na razvoj mednarodnih mladinskih politik je prikazati vpetost organizacij članic MSS v mednarodne aktivnosti ter prikazati njihov pogled na povezovanje v mednarodnem aspektu mladinskih politik.

 

Nacionalnim mladinskim organizacijam spodaj navedeni vprašanji. Pri vsakem vprašanju najdete odgovor Mlade Slovenije – podmladka NSi:

1) Kako ocenjujete vpliv Slovenije in/ali vaše mladinske organizacije v mednarodnih mladinskih organizacijah v tridesetih letih samostojnosti in kaj bi izpostavili kot največje dosežke, ki jih je vaša organizacija dosegla v tridesetih letih na mednarodnem nivoju na področju mladine?

Že v 90. letih so se idejni predhodniki Mlade Slovenije, takratni Mladi krščanski demokrati, zavedali, da je delo na mednarodnem področju za organizacijo nujno, če želi mlade pripraviti na aktivno sodelovanje v družbi, ki si ga brez kontaktov iz tujine in poznavanja mednarodnega okolja ne moremo več predstavljati. Aktivno so sodelovali pri nastajanju danes največje politične mladinske organizacije v Evropi – Youth of the European People’s Party  (YEPP) – podmladka Evropske ljudske stranke, katere aktivna članica je še danes tudi Mlada Slovenija. V YEPP, ki združuje več kot 60 mladinskih političnih organizacij iz 39 držav, je Mlada Slovenija ves čas svojega obstoja aktivna in močno prisotna, tako pri vsebinskih in izobraževalnih aktivnostih kot pri vodenju organizacije, kjer so imeli naši kandidati že priložnost pokazati svoje odlično delo v predsedstvu. Smo tudi člani Junge Alpenregion, mladinske organizacije, ki združuje krščanskodemokratske in konzervativne podmladke iz alpskega prostora. Tudi v tej organizaciji smo zastopani v predsedstvu in skrbimo za vsebinsko razumevanje ter vključevanje slovenskega pogleda v širšem alpskem prostoru.

2) Kaj si želite, da bi lahko v naslednjih letih dosegli na področju mladine v mednarodnih mladinskih organizacijah oziroma kakšna bi morala biti vizija slovenskega mladinskega sektorja za mednarodni prostor v naslednjih letih?

Mednarodnim organizacijam si želimo ponuditi najboljše perspektivne mlade ljudi, ki jih imamo, najboljše vsebine, projekte in pobude, ki jih lahko uresničimo, ter nekaj pristno slovenskega, kar ponuja naša identiteta. Hočemo, da bodo mladi iz Slovenije še naprej prepoznani kot sposobni, razgledani in vztrajni, hkrati pa prijazni in zanimivi ljudje. Mladim iz Slovenije pa želimo še naprej omogočati pridobivanje izkušenj in navezovanje stikov z mreženjem v tujini, saj je to zagotovilo, da bodo v prihodnostih na odgovornih mestih v Sloveniji ljudje, ki bodo spoštovani tudi v mednarodnih krogih in jih ne bo strah roke ponuditi prek meje. Smo najbolj izobražena in informirana generacija vseh časov – zapiranje v mehurček nam ne more prinesti izkušnje sodobnega sveta. Zato v Mladi Sloveniji nadaljujemo izjemno pomembno delo povezovanja v mednarodnem prostoru, ki ga je krščanska demokracija v Sloveniji začela že pred osamosvojitvenim obdobjem, in gradimo na dediščini mednarodnih vezi in stikov, ki so takrat novonastali Republiki Sloveniji v kratkem času omogočili priznanje mednarodne skupnosti.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.